Baskonsult
Läs vårt nyhetsbrev i din webbläsare

Smartare beslut i alla lägen

För många företag är det dags för bokslut och summering av ännu ett verksamhetsår. Trots oroliga tider både här hemma och i resten av världen har många klarat 2022 relativt bra. Men samtidigt finns en osäkerhet om framtiden. Vi hjälper dig med rådgivning för att fatta smartare beslut för din verksamhet oavsett situation. I det här numret av nyhetsbrevet skriver vi bland annat om likviditet – både låg och hög. Vi reder ut K10 och vad som gäller vid utdelning. Och som vanligt informerar vi om nyheter sedan sist.

Hoppas att du vill läsa!Händer hos Baskonsult

Nu börjar deklarationsblanketterna komma. Ni är välkomna att lämna in dom så snart som möjligt, tillsammans med årsbesked mm.

Vi vill passa på att presentera en ny kollega som började hos oss i mars, Helena Rohback. Helena har lång erfarenhet av bokföring och löner. Vi hälsar henne välkommen och vi är glada att kunna utöka kontoret.

Med vänlig hälsning
Alla på Baskonsult

I FOKUS

K10 – klurig, men viktig

Snart är det deklarationstider och för många företagare dags att ge sig i kast med blanketten K10. En lite klurig, men viktig uppgift som avgör hur mycket lågbeskattad utdelning du kan ta ut ur ditt bolag, eller spara som utrymme till längre fram om ditt bolag går sämre just nu.

Koll på utdelning

Ett överskott i verksamheten i ett aktiebolag kan tas ut av ägarna på flera olika sätt och det kan ofta vara skattemässigt fördelaktigt med utdelning. Men vinstutdelning är kringgärdat av en rad olika regler. Här går vi igenom några av dem.

NYHETER

Elstöd till företag

De höga elpriserna pressar många företag i olika branscher. För att kompensera för detta föreslås nu ett elstöd för företag i vissa delar av landet. Det nya elstödet kommer enligt regeringens förslag att gå att söka mellan den 30 maj och den 25 september 2023. Vi berättar mer om vad som gäller och hur du kan söka.

Hur står det till med likviditeten?

Likviditeten visar ett företags förmåga att betala räkningar och andra utgifter på utsatt tid. Sjunkande likviditet kan vara ett första tecken på sämre ekonomiska förutsättningar och då gäller det att agera snabbt för att undvika akut likviditetsbrist. Men motsatsen finns ju också; för mycket likvida medel som skulle kunna användas för att utveckla bolaget på längre sikt. Vi reder ut vad du kan göra i den ena eller andra situationen och vilken hjälp du kan få.

Visste du att…

…du kan få skattereduktion för inventarieinköp gjorda under 2021? Inventarierna ska finnas kvar i verksamheten vid utgången av beskattningsåret 2022 eller vid brutet räkenskapsår det första beskattningsår som avslutas efter den 31 december 2022. Ansökan görs i inkomstdeklarationen.

Belopp och procent

Via länken nedan hittar du information om olika aktuella belopp och procent som ofta används av företag. Uppgifterna gäller 2023 (inkomster som deklareras 2024) om inte annat anges.
LR_generell_RGB_Delagare
Kompetens och engagemang
LR Revision & Redovisning är ett nätverk av lokalt ägda byråer med fler än 70 kontor över hela Sverige. Hos oss får du både det engagerade bemötandet och det stora nätverkets bredd. Vi finns nära dig, är enkla att arbeta med och har all den specialistkunskap du behöver.

Inom LR Revision & Redovisning finns auktoriserade och godkända revisorer, auktoriserade redovisningskonsulter, auktoriserade lönekonsulter samt skatte- och företagsrådgivare. Hos oss möts du av kompetens och engagemang och får råd och stöd i alla frågor som rör ditt företagande.

Varje delägarföretag har dessutom en ingående kunskap om och förståelse för hur det är att driva ett mindre företag. Läs mer på vår webb www.lr-revision.se. Där hittar du också enkelt kontaktuppgifter till ditt lokala kontor.
Du får detta nyhetsbrev då du är kund hos oss, anmält att du vill ha nyhetsbrev eller
visat intresse för våra tjänster.

Baskonsult
Kungsgatan 36 • Lindesberg
Postadress: Box 6 • 711 21 Lindesberg
info@baskonsult.se

Nolér Revision AB
Mastgatan 2 • Kumla
Postadress: Box 1 • 692 21 Kumla
info@nolerrevision.se

Email Marketing Powered by MailPoet